Składniki: Na zupę: 1,2 litra bulionu 2 duże ziemniaki 2 garści mrożonej krojonej włoszczyzny w paskach 1 opakowanie zupy grochowej Dania Babci Zosi 1 łyżka masła pieprz i sól do smaku zielona pietruszka do podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Paluchy drożdżowe: Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn ruszył. Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem Jesienią nie ma nic lepszego niż gorąca zupa i domowe pieczywo 🙂 Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 min). Sięgam po nie, gdy mam naprawdę zabiegany dzień lub gdy mam po prostu ochotę na coś pysznego, a pod ręką brakuje wszystkich składników. Z kodem rabatowym slodkieokruszki -20% na zakupy w sklepie online www.daniababcizosi.pl (kod ważny do 30 listopada) Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h). Grochówkę podałam z domowymi paluchami drożdżowymi z makiem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Dlatego dziś, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a mroźny wiatr przeszywa na wskroś, przygotowałam pyszną, sycącą zupę grochową. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15-20 minut. Dania Babci Zosi zawierają tylko naturalne składniki składające się z suszonych warzyw czy owoców i przypraw. Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi.