Serniczki na zimno z musem malinowym

cytrynowa babeczka
Desery
13.11.2020 7:25
Serniczki na zimno z musem malinowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/serniczki-na-zimno-z-musem-malinowym/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Serniczki na zimno z musem malinowym - idealny deser na letnie popołudnie

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 315 kcal
  • Białko: 9g
  • Tłuszcze: 15g
  • Węglowodany: 36g

Składniki

  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 500g twarogu sernikowego
  • 250g śmietany 30%
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu

Przepis

Serniczki na zimno z musem malinowym to doskonały pomysł na lekki, letni deser. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale przede wszystkim niesamowicie smaczne. Delikatna, aksamitna masa serowa doskonale komponuje się z chrupiącą bazą z herbatników i owocowym akcentem od malin. Dodatek musu malinowego dodaje całości nie tylko smaku, ale i apetycznego wyglądu. Serniczki są świetnym wyborem na rodzinną kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy piknik w plenerze. Przygotowanie ich nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich miłośników ciast i deserów. Nasz przepis to także świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika, ale chcą cieszyć się pysznym sernikiem. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy przekonani, że serniczki na zimno z musem malinowym staną się jednym z Waszych ulubionych deserów!

  • Krusz herbatniki na drobne kawałki, a następnie połącz je z roztopionym masłem. Powstałą masę wyłóż do foremek na serniczki i wstaw do lodówki na około pół godziny.
  • Do miski wrzuć twaróg sernikowy, dodaj cukier puder i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
  • Masę serową wyłóż na schłodzoną bazę z herbatników i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  • Maliny zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj do niego cukier oraz miód i dokładnie wymieszaj. Gotowy mus rozłóż na wierzch serniczków.
  • Serniczki podawaj schłodzone, z dodatkiem świeżych malin i mięty.