Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: - 1 turbot - oliwa z oliwek - sól morska - świeżo zmielony pieprz - świeży tymianek - cytryna - 1/2 opakowania jarmużu - 1 duża cebula cukrowa - 2 pomidory malinowe Wykonanie: Rozmrożonego i wypatroszonego turbota płuczemy z zewnątrz i w środku pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Tak jak już pisałam Wam w poprzednim poście o projekcie Naturalnie Bałtyckie, naszym celem jest, abyście odkrywali Bałtyk i poznawali występujące w nim gatunki ryb, a także dowiedzieli się, jak korzystać z jego dobrodziejstw w odpowiedzialny i zrównoważony sposób. Smacznego! |Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami| Turbot - naturalnie bałtycki Turbot (cophthalmus maximus), zwany też skarpem jest rybą flądrokształtną i występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Przy okazji chcemy się też dzielić z Wami prostymi i pysznymi przepisami na ryby, które występują właśnie w Morzu Bałtyckim. Upieczonego turbota układamy na talerzu, obok wykładamy warzywa, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami tymianku. Co tydzień będzie się tutaj pojawiał nowy przepis w rybą w roli głównej. Możemy go podać skropionego sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Na koniec dodajemy pokrojone w ósemki pomidory, solimy i pieprzymy, smażymy kolejne 2 minuty. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej).