Składniki - 130 g cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 290 g masła (250 g w temp. pokojowej) - 5 jajek - 220 g mąki tortowej - 55 g mąki ziemniaczanej - 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kopiata łyżeczka cynamonu - 4 jabłka - 1 łyżka soku z cytryny - 40 g cukru pudru - 2 łyżki płatków migdałowych W osobnej misce umieszczamy 40 g mąki tortowej 40 g zimnego masła oraz 40 g cukru pudru zagniatamy, aż uzyskamy kruszonkę. Masło (250 g w temp. pokojowej) miksujemy z cukrem (120 g) oraz cukrem waniliowym. Chociaż ciasto ucierane gości na naszych stołach głównie latem, a jabłka zazwyczaj trafiają do tradycyjnej szarlotki to zachęcam do wypróbowania jesiennej wersji tego wypieku z cudownie pachnącym cynamonem, maślaną kruszonką i płatkami podpieczonych migdałów. Mąkę tortową (180 g), ziemniaczaną, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki cynamonu przesiewamy przez sitko i dokładnie mieszamy z resztą składników. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z 1 łyżką cukru oraz 2 szczyptami cynamonu.