- 1 dynia hokkaido - 2 marchewki - 2 średniej wielkości ziemniaki - 2 cebule - 750 ml bulionu - 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) - papryczka chili - skórka i sok z 1 pomarańczy - kawałek imbiru lub około 1/2 łyżeczki suszonego - około 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Zdecydowanie inna niż ta tradycyjna (zobacz przepis na krem z dyni), głównie za sprawą dodatku mleczka kokosowego, pomarańczy oraz cynamonu. Mąż doprawił sobie zupę już na talerzu dodatkową ilością chili i wcinał, aż się mu uszy trzęsły 🙂 Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. W międzyczasie kroimy drobno papryczkę chili oraz imbir (jeśli wykorzystujemy świeży). Zupa dyniowa na mleczku kokosowym Przed Wami zupa dyniowa o nieco orientalnym smaku. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy blenderem na krem. W razie konieczności zaostrzamy zupę odrobiną imbiru lub chili. Dodatkowo: - groszek ptysiowy - pestki dyni - dymka Dynię przekrawamy na pół. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym