Składniki na masę serową: 750g twarogu z wiaderka firmy Piątnica 250g serka mascarpone 360g nutelli 1/2 szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Krem śmietankowy: 300g śmietany kwaśnej 18% opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 30g cukru pudru 40g czekolady gorzkiej lub mlecznej (ja użyłem czekolady gorzkiej, 80%) 🙂 Składniki na spód: 300g herbatników kakaowych 2 łyżki kakao 30g orzechów laskowych 120g masła Herbatniki i orzechy laskowe blendujemy w malakserze, mieszamy je z kakao. Na lekko wystudzony sernik wylewamy przygotowaną masę śmietankową, wyrównujemy, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego robimy kropeczki, które rozprowadzamy za pomocą wykałaczki, aby powstały wzorki jak na zdjęciu. Po 50 minutach wyjmujemy foremkę z wodą i pieczemy dalej, czas pieczenia sernika może delikatnie ulec zmianie, wszystko zależy od piekarnika. Jest to drugi już serniczek z nutellą na blogu, tym razem przedstawiam Wam wersję lekko zmodyfikowaną, dlatego zachęcam do wypróbowania obydwu przepisów i wybrania swojego faworyta. Pyszny, kremowy serniczek na kruchym, kakaowym spodzie z ciasteczek oraz aksamitnej masie o smaku nutelli. Do kwaśnej śmietany przesiewamy cukier puder, a następnie dodajemy cukier z wanilią, całość mieszamy. Po wypieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie studzimy, aby delikatnie opadł. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.