🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem: 200g masła szklanka cukru pudru Szczypta soli 0,3g szafranu 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g mąki pszennej 400g białej czekolady Szafran mielimy w moździerzu i zalewamy niewielką ilością rozpuszczonego, ciepłego masła, żeby oddał swój aromat. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… Pieczemy w 180°C przez około 10-11 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Muszę powiedzieć, że są pyszne, choć nie każdemu może podpasować ich zapach, ale na pewno jest to smak, który każdy powinien choć raz w życiu spróbować. Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej.