Polecam gorąco Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła na masę orzechową: 400 g orzechów 200 g masła 200 g cukru 4 łyżki wody dodatkowo : kilka łyżek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego Przygotowanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na blaszce posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na wielkość blaszki (u mnie 35x25 cm ),ciasto po wierzchu smarujemy dżemem i na wierzch wykładamy masę orzechową. Zobaczcie krótki film jak zrobić takie ciasteczka krok po kroku 👇👇👇 Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Bardzo proste do zrobienia ,idealne na podwieczorek ,do kawy lub na święta.... Wygładzamy całość ,żeby wszędzie było po równo .Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni góra - dół i pieczemy 35 min.