Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Milena
Obiad
06.11.2020 13:35
Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem: 1,2 kg mięsa z udźca indyka bez skóry i kości (można zastąpić karkówką wieprzową) 300 ml bulionu drobiowego 200 ml śmietany 30% około 1/3 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra Farsz: 150 g szpinaku (dałam mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów łyżka masła sól, pieprz Mięso z udźców indyka myjemy, oczyszczamy z błon i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby utworzyć większy płat mięsa jak na kotlety. Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni maśle. Podsmażone roladki zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut na niezbyt dużym ogniu. Smażymy je na dużym ogniu przez 3-4 minuty najpierw od strony, gdzie mamy łączenie. Każdą roladkę obtaczamy w mące i układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Na mięsie rozsmarowujemy po czubatej łyżeczce farszu i zwijamy w rolady.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/11/roladki-drobiowe-ze-szpinakiem/