NA UPAŁY: GASPACHO PEDRO ALMODOVARA

Agnieszka
Zupy
25.06.2019 10:06
NA UPAŁY: GASPACHO PEDRO ALMODOVARA

Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 twardy ogórek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 2 kromki ciemnego pieczywa 2 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki wody gazowanej Szczypta kuminu (opcjonalnie) Szczypta pieprzu kajenskiego (opcjonalnie) W pewnym momencie jedna z bohaterek pytana przez policję (bo film ma wątek kryminalny), co znajdowało się w podejrzanym gaspacho opowiedziała: Tomates, pimiento, cebollia, pepino, sal, vinagre. Przepis pochodzi z filmu Pedro Almodovara Kobiety na skraju załamania nerwowego z 1988 r., w którym gaspacho gra główną rolę:) Z mini sondy przeprowadzonej w pracy wynika, że najpopularniejszą na świecie zupę chłodnik próbowało ledwie kilka osób! Gaspacho to zupa chłodnik o niebywałym, złożonym smaku, aksamitna, lekka a zarazem sycąca, chłodna i kojąca w dokuczliwe upały. Krok 1 Z chleba odkrój skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Krok 5 Dopraw gaspacho solą, wlej ocet winny (kieruj się własnym smakiem i dodaj tyle, ile ci odpowiada), kumin i pieprz kajeński (jeśli używasz). , a następnie wyciśnij z nich sok do misy z chleba (ostrożnie, bo sok pryska). Jeśli zaliczacie się do tych, którzy gaspacho znają tylko ze słyszenia to naprawdę straszna szkoda i czas najwyższy nadrobić zaległości. Najsłynniejsza zupa chłodnik na świecie – gaspacho. Przepis na to gaspacho pochodzi z bloga Thekitchn.com Umyj papryki, wytnij gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę. Jeśli masz duży malakser dodaj teraz pozostałe warzywa: papryki, ogórka, czosnek i cebulę i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Chyba każdy słyszał o gaspacho, ale nie każdy próbował. Krok 2 Umyj pomidory, pokrój w grube talarki Krok 4 Przełóż nasączony chleb do misy malaksera, zmiksuj na gładki krem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/na-upaly-gaspacho-pedro-almodovara/