Pieczona dorada na ziemniaczanych czipsach

Agnieszka
Obiad
06.11.2020 14:47
Pieczona dorada na ziemniaczanych czipsach

Coś tu jest na rzeczy, bo z tego co wyczytaliśmy, dorada jest mocno niezwykła: przez pierwsze dwa lata jest samcem, a potem zmienia się w samicę. Składniki: - 2 dorady - 8 małych ziemniaków - 2 łyżki oliwy - 1 cytryna – z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój na plasterki - 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki - Sól - Pieprz Przygotowanie: Pięknie też wygląda, nie jest oścista i sprzedawana jest zazwyczaj w całości, z głową, co bardzo podoba się naszemu synowi, który podczas jedzenia ryb lubi dokonywać swoistych sekcji. Pieczona dorada trafia do pieca na podkładzie z cienko pokrojonych ziemniaków, które w trakcie pieczenia lekko się przypiekają, ale też przenikają delikatnym sosem rybnym. Ułóż je w formie do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem, w taki sposób, żeby plastry odrobinę zachodziły się siebie. Krok 3 Wyjmij ziemniaki z piekarnika, ułóż na nich dorady, wstaw ponownie do pieca i piecz 25 minut. Krok 4 Wyjmij pieczone dorady z piekarnika, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dorada pieczona w naszym domu jest dość często, ponieważ łatwo ją przyrządzić. Nie zalicza się ona do ryb specjalnie oleistych, ale ma więcej kwasów omega-3 niż inne ryby białe. Tu znajdziesz absolutnie genialny przepis na pieczoną doradę po grecku. Łatwe Liczba porcji: 2 Dorada to ulubiona ryba starożytnych Rzymian, którzy nazywali ją aurata, czyli pozłacana. Pieczona dorada jest mięciutka, za to lekko spieczone czipsy przyjemnie chrupiące. Umyj ziemniaki, osusz i ostrym nożem pokrój na cienkie plastry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/pieczona-dorada/
niedzielnykucharz.pl

niedzielnykucharz.pl

Agnieszka