Składniki: 20-30 g suszonych grzybów cebula łyżka masła (około 5 g) czubata łyżka mąki pszennej sól i pieprz (lub ulubione przyprawy) 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30% opcjonalnie świeża natka pietruszki Jeśli jednak wolisz, by był jeszcze bardziej gęsty, dodaj łyżeczkę mąki wymieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody – gotując się jeszcze bardziej zgęstnieje. Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich), zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni. Jeśli nie lubisz zasmażki, polecam przepis na sos grzybowy z zaklepką (mieszanką mąki i zimnej wody). Prosty aromatyczny sos z suszonych grzybów, który przygotujesz z łatwością🙂
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://kulinarnesos.com.pl/sos-z-suszonych-grzybow-z-zasmazka/