Udka kurczaka faszerowane pieczarkami w sosie pleśniowo-szpinakowym

Anna

Obiad

05.11.2020 8:59

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami w sosie pleśniowo-szpinakowym

Zamieszczam dziś przepyszny, szybki i prosty przepis na faszerowane udka kurczaka z pieczarkami, w sosie szpinakowo-gorgonzola :) Składniki: - 1 kg udek kurczaka bez kości, - 1 duża cebula, - ok. 500 g pieczarek, - sól, pieprz, - 3 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński, Sos: - ok. 100 g sera Gorgonzola, - 3 brykiety mrożone szpinaku, - sól, pieprz (do smaku), - śmietana 30% ok. 250ml. Od wewnętrznej strony smarujemy musztardą, nakładamy pieczarki ok. 1 łyżeczki, zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką, żeby się nie otworzyły. Następnie wszystkie roladki obsmażamy na patelni do zarumienienia, z każdej strony. Na rozgrzanej patelni na oleju dusimy cebulkę, dodajemy następnie pieczarki. Wykonanie: Pieczarki tniemy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na rukolę kładziemy roladki, polewamy sosem, dodajemy pomidorki. Sos: Na patelnię po pieczarkach wlewamy śmietankę, brykiet szpinaku i gorgonzolę. Możemy zjeść bez niczego lub z ziemniakami/ryżem itp.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/11/roladki-z-udek-kurczaka-faszerowane.html