Pyszne bezy z kremem na mascarpone i kremówce z dodatkiem świeżych owoców :) Składniki: Bezy: - 3 białka rozmiaru M (min. 32 g jedno),- 150 g drobnego cukru do wypieku, - szczypta soli, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Krem: - śmietana kremówka 36% ok. 250 ml, - serek mascarpone 250 g, - ok. 1-2 łyżki drobnoziarnistego cukru do wypieków (do smaku), - świeże truskawki, borówka amerykańska, - odrobina cukru pudru. Wykonanie: Oddzielamy idealnie białka od żółtek. Na bezę dodajemy krem, na to kolejną bezę i ponownie odrobinę kremu, dekorujemy truskawkami, borówką możemy oprószyć cukrem pudrem. Śmietanę z cukrem i mascarpone (cukier dodajemy wg uznania, ja dodałam mniej, gdyż beza jest mocno słodka) ubijamy na sztywno. Do kremu możemy dodać mus truskawkowy lub odrobinę domowego dżemu truskawkowego, żeby zabarwiło nam krem na różowo. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, ale uważamy żeby ich nie przebić. Na płaską blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a następnie wyciskamy bezę w kształcie róży/gniazda. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce za każdym razem dokładnie ubijamy rózgą do idealnego rozmieszania cukru.