SKŁADNIKI Ciasto: - 25 g świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 500 g mąki pszennej typ 500 (Wrocławskiej) - 3 łyżki oliwy - 1 płaska łyżeczka soli - 2 pomidory - 6 plastrów salami - 10 plastrów szynki - 1 czerwona cebula - 1/3 czerwonej papryki - 3 zielone oliwki - 3 czarne oliwki - 150 g koncentratu pomidorowego - 2 kulki mozzarelli z zalewy - zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Na każdy kawałek można ułożyć inny farsz, a najlepsze jest w niej, to że nie trzeba już jej dzielić na kawałki. Ciasto podzielić na 25 sztuk za pomocą wagi (każda o wadze mniej więcej 36 g) i ułożyć na podsypanym mąką blacie kuchennym. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, natłuścić z wierzchu oliwą, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę, spłaszczyć i umieścić jeden obok drugiego na blaszce. Następnie rozkruszyć jedną kulkę mozzarelli (tak aby mozzarella była tylko na cieście, a nie obok) i posypać oregano. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu. Odgrzewana w piekarniku staje się chrupiąca, zaś w mikrofalówce miękka. W razie potrzeby podsypywać mąką, tak aby ciasto nie było lepkie. U mnie: szynka + pomidor, salami + cebula, szynka + papryka, szynka + pomidor + oliwki. Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz. Wymieszać całość łyżką, posypać dłonie mąką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. U mnie pizza zniknęła w mgnieniu oka i smakowała wszystkim domownikom.