Składniki: Ciasto: - 400 g mąki pszennej typ 450 - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 110 ml zsiadłego mleka - 110 ml ciepłego mleka - 150 g bardzo miękkiego masła - 1 jajko - 1 żółtko - szczypta soli Dodatki: - około 400 g twarogu półtłustego lub tłustego - około 100 g cukru - 3-4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego lub skyru - 2-3 gruszki - orzechy laskowe - opcjonalnie kilka kropel pasty waniliowej - opcjonalnie miód do podania Wykonanie: Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Każdą z nich wałkujemy na jednakowej wielkości podłużny, prostokątny placek, który smarujemy masłem i układamy jeden na drugim (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Z przyjemnością oddaję się tej czynności i Was także do tego zachęcam przepisem na te pyszne, jesienne bułeczki :-) Długie, ciemne wieczory zachęcają do tego, aby spędzić trochę czasu przy ciepłym piekarniku, z którego unosi się zapach świeżo pieczonego ciasta. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki. Pieczemy w temp. 190°C przez około 20 minut (na złoty kolor). Pierwszą połowę dzielimy na 3 równe części. Na środek kładziemy porcję masy serowej, wciskamy gruszki. Brzegi zlepiamy ze sobą, aby masło nie wychodziło bokami.