Składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 120 ml szklanki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g filetów z piersi kurczaka 150 g żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu BBQ 2 łyżki oleju sól, pieprz Stolnicę odsypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, które rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości 30 x 25 cm (gruby na ok. 5mm). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kurzaka gotujemy w osolonej wodzie a następnie drobno szatkujemy. Do miski wrzucamy zeszkloną cebulę z czosnkiem, rozdrobnionego kurczaka, sos BBQ oraz starty na dużych oczkach tarki ser. Na powierzchni ciasta rozprowadzamy równomiernie nadzienie, zostawiając ok. 2 cm wolnej krawędzi wzdłuż dłuższej krawędzi. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce na 20 minut.