Spaghetti al ragu na szybko

Agnieszka
Makarony
03.11.2020 10:09
Spaghetti al ragu na szybko

Łatwe Liczba porcji: 2 Spaghetti al ragu, nazywane inaczej spaghetti w sosie bolońskim (nazwa niepoprawna, na dźwięk której kelnera w restauracji może zalać nagła krew, może udawać głuchego, lub, w przypadku jednostki bardziej wrażliwej zalać się łzami), to jedno z najbardziej znanych, najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Nasz patent polega na tym, że w czasie kiedy smażą się warzywa, a potem mięso, gotujemy na wolnym ogniu sos pomidorowy, który ładnie redukuje się w tym czasie, nabiera gęstości i słodyczy. Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju W 30 minut możesz mieć więc na stole naprawdę dobre spaghetti al ragu, gęste jak należy, aromatyczne i bardzo przyjemne w smaku. Tajemnica dobrego spaghetti al ragu polega na tym, że sos mięsno-warzywny jest bardzo długo gotowany – godzinę-półtorej, bez przykrycia. W zasadzie nie ma drogi na skróty do dobrego spaghetti al ragu. Szybki i sos spaghetti al ragu to wykluczające się sprawy, bo mowa jest o daniu, które potrzebuje czasu, żeby osiągnąć właściwą konsystencję. Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy Przygotowanie: Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Można jednak pójść na pewne kompromisy i nieco przyspieszyć gotowanie spaghetti al ragu. Gotuj na wolnym ogniu z minutę, mieszając cały czas, tak by makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Wyłóż spaghetti al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem. Potem łączymy go z mięsno-warzywną baza i dusimy razem przez czas jaki potrzebny jest na ugotowanie makaronu. Płynne składniki redukują się, cukry podlegają karmelizacji i całość zmienia się w aksamitny, przesycony aromatami sos. Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut. Krok 1 Wlej sos pomidorowy do garnuszka, włóż do niego cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy i łyżkę masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/spaghetti-al-ragu/