Składniki na chlebek bananowy: 3 dojrzałe banany 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej Przygotowanie: Banany obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. W osobnej misce białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do naszych bananów dodajemy składniki sypie czyli proszek do pieczenia, sodę oraz przesianą przez sitko mąkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165 stopni przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli macie zalegające dojrzałe banany, to już wiecie co można z nimi zrobić! Mieszamy i na samym końcu dodajemy masę jajeczną. 🙂 Możecie trochę poeksperymentować i dodać do niego ulubione bakalie, u mnie jednak jego klasyczna i najprostsza wersja.