Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy

Milena
Fit
02.11.2020 16:43
Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy

Składniki na domowy pasztet bez mięsa: 100 g kaszy pęczak (może też być jęczmienna perłowa, a w wersji bezglutenowej jaglana czy gryczana) 400 g warzyw z rosołu (u mnie 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera) 400 g cebuli puszka fasoli czerwonej 50 g suszonych pomidorów 60 ml oleju rzepakowego 100 g płatków owsianych sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Całość mielimy blenderem na gładki mus (kaszę i warzywa można również zmielić w maszynce do mięsa). Zawsze kiedy robię bulion na zupę, zostają mi warzywa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a szkoda wyrzucać. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Domowy pasztet bez mięsa, ale za to kaszą, włoszczyzną, fasolą i cebulą jest pyszny, zdrowy i wegański. Do zmielonej kaszy dodajemy warzywa pokrojone na kawałki, cebulę i fasolę. Masę przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 30×11 cm, ale może też być mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia. Zobacz inne przepisy na pasztety bez mięsa:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/11/domowy-pasztet-bez-miesa/