Łatwe Liczba porcji: 4-6 kotletów kotlet Przepis na kotlety z ryby i z kaszą to mocno stuningowany przepis na kotlety z karpia. Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju + 3 łyżki do smażenia Ponieważ nie mieliśmy w lodówce karpia, za to w zamrażalniku znalazł się mrożony mintaj, no to żeśmy go zrobili kotlety z ryby a la karp. Jest dość niecodzienny, bo wśród składników na kotlety z ryby jest kasza orkiszowa i boczek. Wyłóż boczek na patelnię, wstaw na kuchenkę, podlej łyżeczką oleju, podgrzewaj aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Tak jest też z kotletami z ryby, które wychodzą zwarte, choć miękkie. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną. Nie musisz miksować na gładką masę – mogą w niej być większe kawałki ryby. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, łyżeczkę chrzanu, posiekaną natkę pietruszki, dobrze dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczonymi frytkami, pure oraz surówką z kapusty. Zamiast faszerować kotlety z ryby bułką tartą dajemy kaszę. Zrezygnowaliśmy z żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich typu Wasa.