Składniki: Blaszka 25×36 cm Ciasto: 8 jajek L szczypta soli pół szkl.oleju 1 szkl.mąki pszennej tortowej 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej 1/3 szkl.kakao 1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 660 ml śmietany kremówki 30-36 % 500 g serka mascarpone 1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej w zależności od smaku) 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody Dodatkowo: 2 galaretki malinowe ptasie mleczko Polewa: 0,5 kostki masła lub margaryny 0,5 szkl.cukru pudru 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki wrzątku Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień, gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko. Żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali, lub w garnku na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia, następnie przekroić na pół. Śmietankę z serkiem ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku, zmiksować krótko. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i wlać do ubitej śmietany, krótko zmiksować, wyłożyć na przekrojony spód ciasta. Bardzo smaczne i efektowne ciasto na różne okazje, polecam na uroczystości rodzinne oraz święta. Pianka na stronie sklepu dostępna jest w mixie smaków, lub możesz wybrać swój ulubiony smak i zamówić cały kartonik. Jeśli przygotujesz ciasto według tego przepisu, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło, chętnie dodam do wpisu na stronie. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto, między ptasie mleczko, najlepiej zrobić to łyżką. Przygotować drugą warstwę kremu jak wyżej i rozsmarować równomiernie na galaretce i ptasim mleczku.