Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami Brązowy ryż z jabłkami i orzechami Ryż z czereśniami Składniki: 4 jabłka 2 szklanki mleka 3,2% 2/3 szklanki białego ryżu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżeczki cukru 5 migdałów 2 goździki 1 łyżeczka masła (przepis na 2-3 porcje) Z drugiej strony owoce i tak się smaży, więc z powodzeniem można przecież użyć mrożonych. Wrzucamy na nie jabłka, 1 łyżeczkę cukru, cynamon, mieszamy i smażymy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Nie jest to w sumie chyba jednak nic dziwnego, większość dzieci lubi jabłka i ryż. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Podobne przepisy: Ryż z jabłkami i skórką z pomarańczy Na początku miałam obawy czy będzie jej to wszystko smakowało, bo jednak dodatek korzennych przypraw może być lekką przeszkadzajką. Na początku chciałam ugotować ryż, zetrzeć jabłka, poukładać wszystko warstwami i upiec. I nie żebym się jakoś bardzo poświęcała, sama miałam ochotę na taki obiad. A nie trawi między innymi ryżu z jabłkami. Chociaż teraz w sumie może być kłopot z dostępnością innych owoców. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego goździki, 2 łyżeczki cukru i ryż, mieszamy. Wiecie, to taki bardziej klasyczny ryż z jabłkami. Mnie tego typu potrawy kojarzą się z dzieciństwem. Parę dni temu zostałyśmy z Tolą same w domu. Potem zjadła jeszcze swoją porcję i domagała się tego samego na kolację. Skończyło się jednak na większym wypasie.