Sałatka królewska Sałatka królewska – składniki: 2 wędzone ćwiartki z kurczaka 300g żółtego sera 1 puszka plastrów ananasa 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego (nitki niekrojone) 4 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek majonezu 1 por sól i pieprz do smaku. Ananasy pokroić w kostkę, selera na kawałki około 1 cm. Z pora wykorzystać białą część do przygotowania sałatki – posiekać ją na drobno, sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę. Sałatka królewska to polski klasyk, często serwowany w restauracjach na uroczystościach rodzinnych. Wszystkie podszykowane składniki umieścić w naczyniu, połączyć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a także majonezem. Sałatka królewska – wykonanie: Z ćwiartek kurczaka usunąć skórę oraz kości. Żółty ser pokroić w nieduże paski lub kostkę.