W sezonie jesienno-zimowym i w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, warto wzmacniać odporność. Pomoże w tym pigwa- owoc, który skutecznie wspomaga organizm w walce z infekcjami i łagodzi ich objawy. Poznaj przepis na domowy sok z pigwy i dowiedz się więcej o jego zdrowotnych właściwościach.
Pigwa w jesiennej diecie
Pigwa to owoc, który zawiera wiele cennych witamin, zwłaszcza A, C, PP, B1, B2 i składników mineralnych: żelazo, potas i wapń. Owoce pigwy są twarde i kwaśne, nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzą się jako składnik soków, syropów i nalewek. Warto włączyć ją do swojej diety, zwłaszcza w sezonie jesienno- zimowym, podczas wzmożonego okresu zachorowań na infekcje dróg oddechowych.
Właściwości pigwy
Pigwa dzięki zawartości wielu witamin i substancji mineralnych, skutecznie wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Łagodzi objawy infekcji, zmniejsza suchy kaszel. Zwiększa odporność i wzmacnia organizm. Oprócz tego bardzo dobrze się sprawdza w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Łagodzi niestrawność, zgagę i refluks, przyspiesza trawienie, pobudza przemianę materii i poprawią pracę wątroby.
Przepis na sok z pigwy
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Wydrąż pestki i gniazda nasienne, a następnie pokrój pigwy na cienkie plastry. Ułóż je w dużym słoju warstwami, każdą warstwę zasypuj kilkoma łyżkami cukru, aż zapełnisz całe naczynie. Zamknij słój i odstaw go w ciepłe miejsce na 5 dni. Codziennie mieszaj jego zawartość, tak by cukier połączył się z owocami. Po tym czasie przecedź sok przez gazę i przelej do wyparzonych butelek. Pasteryzuj je przez około 10 minut. Możesz też trzymać sok w lodówce i zużywać na bieżąco.
Zastosowanie:
Tak przygotowany sok jest gotowy do picia. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, zwłaszcza w sezonie jesienno- zimowym. Sok z pigwy świetnie wpłynie na odporność i wspomoże organizm w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami.