Tarta z porem i pieczarkami

Ewa
Zapiekanki
27.10.2020 8:13
Tarta z porem i pieczarkami

Ciasto: - 200 g mąki - 115 g masła - 4 łyżki zimnej wody - 2 szczypty soli - 1/3 łyżeczki cukru Farsz: - 3 większe pory - 300 g pieczarek - 2 łyżki masła - sól, pieprz Sos: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 350 ml mleka - 200 g tartej mozzarelli - 2 żółtka - 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Tarta z porem i pieczarkami Co powiecie na pyszną wytrawną tartę z porem i pieczarkami zapieczonymi pod najlepszym na świecie serowo-pietruszkowym beszamelem? Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Pieczarki kroimy na półplasterki, podsmażamy na maśle. Jeżeli lubicie pieczarki i jednocześnie szukacie opcji na niebanalną, ciepłą kolację, myślę, że to może być dobry wybór. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i zagniatamy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając podgrzewamy całość jeszcze przez około 2 minuty. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy i przenosimy do formy na tartę. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/27/tarta-z-porem-i-pieczarkami/