Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: 800 g jabłek ( waga przed obraniem ) + sok z połowy cytryny 800 g rabarbaru 120 g cukru ( część można zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Rabarbar przełożyć do rondla lub na dużą patelnię, dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zacznie puszczać sok i lekko się rozpadać. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. Obie części ciasta uformować w kule, lekko spłaszczyć, włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Ciasto podzielić na 2 części - większą ( około 60 % ) i mniejszą ( około 40 % ). Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne, ale oczywiście można to zrobić ). Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w kosteczkę zimne masło i lekko wszystko razem przesiekać nożem, następnie szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zamrożone ciasto wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy, wyrównać i lekko przyklepać. Schłodzone ciasto ( większą część ) rozwałkować na wielkość formy, następnie pomagając sobie wałkiem przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej dno. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 35 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać.