Składniki na chleb pełnoziarnisty: 200 g mąki pszennej ( u mnie typ 650) + mąka do podsypania ciasta 200 g mąki żytniej ( u mnie typ 2000) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 3 łyżki ziaren słonecznika szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. znajdziecie również przepis na chleb w 5 minut (bez drożdży), który jest banalnie prosty w wykonaniu. Z powodu panującej sytuacji staram się sama piec pieczywo sama w domu aby nie stać w kolejkach, a do sklepu chodzę kiedy naprawdę muszę. Tym razem upiekłam chleb pełnoziarnisty, z mąki mieszanej pszenno – żytnej z dodatkiem ziaren słonecznika. Świetny zarówno na słodko z dżemem, jak i na wytrawnie z ulubioną wędliną oraz serem. Ciasto przykrywamy ściereczką, podsypujemy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (u mnie 60 minut). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Można również upiec chlebek w najczystszej postaci, a za każdym razem będzie smakował inaczej i na pewno się nie znudzi. Na blogu jest już przepis na tradycyjny chleb pszenny, Chleb pełnoziarnisty wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (góra – dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez około 40 minut.