Wiśniowiec śmietanowy

Ewelina
Ciasta
23.07.2014 13:56
Wiśniowiec śmietanowy

Przepis

Biszkopt:

3 jaja

3 łyżki ( z małą górką) mąki pszennej tortowej

4 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka cukru z wanilią

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

¼ szklanki wody mineralnej o smaku wiśniowym

lub 1/3 szklanki wody + sok z 1/3 cytryny + cukier do smaku

masa wiśniowa:

200 gramów śmietanki kremówki 30%

400 gramów wiśni

6 kopiastych łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 płaska i 0,5 łyżki żelatyny + ¼ szklanki wrzącej wody

masa śmietanowa:

400 gramów śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego

1 kopiasta łyżka żelatyny + ¼ szklanki wrzącej wody

na wierzch:

2 galaretki wiśniowe

350 gramów wiśni

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 – 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.

Masa wiśniowa.

Wiśnie wydrylować, zagotować w rondlu bez dodatku wody, gotować około 2 – 3 minut, następnie przetrzeć przez sitko ( mnie po przetarciu zostało około 180 ml soku).

Żelatynę rozprowadzić w wodzie, ostudzić do temperatury pokojowej.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry, krótko zmiksować, wlać sok, wymieszać dokładnie.

2 łyżki masy dodać do żelatyny, wlać całość do miski z kremem i zmiksować na najwyższych obrotach, wstawić do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć (moment ten można rozpoznać w ten sposób, że będzie spływać z łyżki dużymi porcjami). Kiedy masa osiągnie tą konsystencję, rozprowadzić ją na nasączonym biszkopcie, wstawić do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Masa śmietanowa.

Żelatynę rozprowadzić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry, krótko zmiksować.

Do żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Masę śmietanową można bezpośrednio zaraz po wymieszaniu z żelatyną wylać na masę wiśniową.

Obie galaretki rozprowadzić w 0,8 litra wody, schłodzić, wstawić do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć.

Na wierzchu ciasta poukładać wydrylowane i odsączone z soku owoce, zalać tężejąca galaretką, wstawić do lodówki do zgęstnienia.