W lodówce pulpę z dyni można przechowywać około 4-5 dni. Idealna baza do zup z dyni, ciast z dyni, babeczek, gofrów, placków i placuszków. Składniki: 1,5 kg dyni (u mnie zwykła) około 1/4 szklanki wody + odrobina do podlania w zależności od potrzeb Przygotowanie: Z podanych składników wyjdzie około 1 kg pulpy z dyni. Teraz już tylko wystarczy dynię pokroić na małe kawałki – im mniejsze tym szybciej się dynia ugotuje. Po wystudzeniu, zblendowaną dynię można przełożyć do woreczków i zamrozić, by użyć, gdy zajdzie taka potrzeba. Po około 2-3 minutach zmniejszamy moc palnika do minimum, by nie przypalić naszej dyni. Ale żeby, to było możliwe musimy dynię najpierw upiec (pokazywałam jak to zrobić tutaj) lub ją ugotować. Wystarczy dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i już jest gotowa do dalszej przeróbki. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, aby ułatwić sobie prace. W trakcie gotowania można dodać niewielką ilość wody, ale nie powinno być to konieczne. Można ją też przechowywać do 4-5 dni w lodówce. Taką zblendowaną dynię można przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażalnika.