Potrzebujemy: chlebki naan: • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych), ja uzyłam suchych • 1 łyżeczka cukru • pół szklanki ciepłej wody • 400g mąki pszennej • pół łyżeczki soli • pół szklanki jogurtu naturalnego, ja uzyłam gesty do posmarowania: ♧rozpuszczone masło ♧szczypta soli ♧pół łyżeczki czosnku granulowanego ♧suszone oregano – pół łyżeczki ♧posiekana natka pietruszki – opcjonalnie Mi najlepiej smakują z rozpuszczonym masłem z solą ●Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą,dolewamy ciepłą wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok20 minut w ciepłe miejsce. ●Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki – tak po około 5 minutach – wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut ●Zdejmij chlebek i od razu posmaruj rozpuszczonym masłem. Z tego przepisu który zarazwam podam otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie, lub 16 małych. Uformuj z niego kulę i pokrój ją na 8 lub 16 części ●Uformuj z ciasta kulki. Chlebki naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki. ●Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.