Orkiszowe ciastka ze świeżą żurawiną i kawałkami białej czekolady

Martyna
Desery
17.10.2020 21:00
Orkiszowe ciastka ze świeżą żurawiną i kawałkami białej czekolady

Składniki na ok. 14 ciastek: – 225g mąki orkiszowej 620 – 125g miękkiego masła – 100g świeżej żurawiny – 90g cukru – 50g białej czekolady – 40g ksylitolu – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ucieramy z cukrem i ksylitolem. Z przepisu wychodzi ok. 14 ciastek, z czego jedno to ok. 180kcal, B: 2,9g, T: 9,1g, W: 22,8g. Formujemy 14-16 kulek, dzielimy na pół i połowę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (drugą połowę wkładamy do lodówki). Zazwyczaj staram się robić ciasteczka w zdrowszej wersji z pełnoziarnistej mąki, małą zawartością tłuszczu, bez cukru… Pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut, następnie pieczemy drugą połowę ciastek. Ale kiedy zobaczyłam przepis Pauli z wilkuchnia.pl stwierdziłam, że trzeba zrobić odstępstwo od tej reguły i zrobić coś innego!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/orkiszowe-ciastka-ze-swieza-zurawina-i-kawalkami-bialej-czekolady/