Lasagne z mięsem i cukinią

Zapiekanki
18.10.2020 9:02
Lasagne z mięsem i cukinią

Składniki: około 6 płatów lasagne 300 g szynki wieprzowej 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g passaty pomidorowej 250 g sera żółtego 1 Na sosie układamy 3 płaty lasagne, następnie wykładamy warstwę mięsno warzywną, posypujemy ją startym serem i polewamy sosem beszamelowym. łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego pomidorki koktajlowe do ułożenia na wierzchu lasagne kilka listków świeżej bazylii Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minut cały czas mieszając. Jeszcze raz powtarzamy układanie warstw: płaty lasagne, warstwa mięsno warzywna, ser żółty (zostawiamy trochę sera do późniejszego posypania całości) i sos beszamelowy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz zmiażdżony czosnek i smażymy do momentu zeszklenia. Sos beszamelowy: 0,5 litra mleka 40 g masła 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso mielimy, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/10/lasagne-z-miesem-i-cukinia.html