Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml maślanki (ciasto można zrobić też na kefirze lub jogurcie) ¾ szklanki oleju Dodatkowo: 300 g jagód 50 g (1/2 tabliczki) czekolady Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam tylko do uzyskania gęstego, niejednorodnego ciasta (jak na muffinki). Uwaga szklanka o pojemności 200 ml Składniki na kruszonkę: 100 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 7 łyżek mąki Następnie ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto idealne, kiedy nie mamy za dużo czasu i ochoty na kuchenne podboje. Składniki na kruszonkę umieszczam w misce i zagniatam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.