Szarość mojej masy serowej wynika z użytego cukru waniliowego;) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki (z lekką górką) drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 łyżki (z lekką górką) mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa serowa: 600 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru 1 op. cukru z wanilią (12 g) lub cukru wanilinowego 4 łyżeczki żelatyny 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 3 łyżeczki żelatyny 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Łączymy z kajmakiem Schłodzone mleko skondensowane miksujemy na puszystą masę. Masę kajmakową wylewamy na masę serową, wyrównujemy. Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Odstawiamy do napęcznienia, po czym podgrzewamy na małym ogniu (do momentu aż się rozpuści). Tak zaprawioną żelatynę mieszamy z całością masy. Udostępnij Zapisz Biszkopt z dwoma lekkimi jak piórko masami – serową i kajmakową. Masę kajmakową przekładamy do miski, krótko miksujemy lub mieszamy łyżką (do ujednolicenia konsystencji). Ubijamy całość na wysokich obrotach, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy ją do miski z twarogiem i mieszamy. Jedną- dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy.