Bananowy sernik na zimno

Ewelina
Ciasta
01.09.2015 15:38
Bananowy sernik na zimno

Składniki

Składniki:

- 5 jajek

- 3/4 szkl. cukru

- 2/3 szkl. mąki tortowej

- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z kakao, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy masę serową z dodatkiem wkrojonych bananów. Równamy masę serowo-bananową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu pozostałe banany kroimy w cienkie plasterki, wykładamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą cytrynową galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przepis

Blog > Komentarze do wpisu

« Nalewka Truskawkowa Shake kawowo bananowy »

Bananowy sernik na zimno

bananowy_sernik_na_zimno_P7050077

To zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno. Rześki i orzeźwiający, z mocno wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Kto raz spróbuje tego ciasta, podejrzewam że powtórzy tę czynność nie jednokrotnie :)

Biszkopt,

Składniki:

- 5 jajek

- 3/4 szkl. cukru

- 2/3 szkl. mąki tortowej

- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć

sernik_bananowy_na_zimno_P7050123

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z kakao, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy masę serową z dodatkiem wkrojonych bananów. Równamy masę serowo-bananową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu pozostałe banany kroimy w cienkie plasterki, wykładamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą cytrynową galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

sernik_bananowy_na_zimno_P7050092

Składniki na masę serową:

- 300 g twarogu dwukrotnie zmielonego

- 400 g obranych bananów

- 60 g cukru pudru

- 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)

- sok z połowy cytryny

- 40 ml wody

dodatkowo:

- 4 banany - do masy serowej i dekoracji

- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) i wystudzona

W misie miksera umieszczamy twaróg i cukier puder i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. W osobnym naczyniu umieszczamy banany i sok z cytryny,które miksujemy blenderem na papkę. Bananowe puree dodajemy do twarogu i zmiksujemy, do całkowitego połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ostudzoną cienkim strumykiem wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki.