Składniki
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki tortowej
- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z kakao, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy masę serową z dodatkiem wkrojonych bananów. Równamy masę serowo-bananową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu pozostałe banany kroimy w cienkie plasterki, wykładamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą cytrynową galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepis
Blog > Komentarze do wpisu
« Nalewka Truskawkowa Shake kawowo bananowy »
Bananowy sernik na zimno
bananowy_sernik_na_zimno_P7050077
To zdecydowanie mój ulubiony sernik na zimno. Rześki i orzeźwiający, z mocno wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Kto raz spróbuje tego ciasta, podejrzewam że powtórzy tę czynność nie jednokrotnie :)
Biszkopt,
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki tortowej
- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta barwniku spożywczego czerwonego ( na końcówce łyżeczki) - można całkowicie pominąć
sernik_bananowy_na_zimno_P7050123
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy żółtka, mąki wymieszane z kakao, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Po wyciągnięciu go z piekarnika upuszczamy go na ziemię z wysokości ok 60 cm i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy, ściągamy papier ze spodu. Biszkopt wkładamy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy masę serową z dodatkiem wkrojonych bananów. Równamy masę serowo-bananową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu pozostałe banany kroimy w cienkie plasterki, wykładamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą cytrynową galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
sernik_bananowy_na_zimno_P7050092
Składniki na masę serową:
- 300 g twarogu dwukrotnie zmielonego
- 400 g obranych bananów
- 60 g cukru pudru
- 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)
- sok z połowy cytryny
- 40 ml wody
dodatkowo:
- 4 banany - do masy serowej i dekoracji
- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody (o połowę mniej niż zaleca instrukcja na opakowaniu) i wystudzona
W misie miksera umieszczamy twaróg i cukier puder i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. W osobnym naczyniu umieszczamy banany i sok z cytryny,które miksujemy blenderem na papkę. Bananowe puree dodajemy do twarogu i zmiksujemy, do całkowitego połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ostudzoną cienkim strumykiem wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki.