🥛 Składniki: 1 kg dyni duża marchew lub 2 średnie korzeń pietruszki kawałek selera większa cebula 1/3 szklanki suchego ryżu (około 70 g) olej lub oliwa 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz (lub ulubione przyprawy) świeża natka pietruszki lub majeranek Jeśli nie lubisz ryżu gotującego się w zupie, tak jak w przypadku pomidorówki, możesz ugotować go oddzielnie i dodać do zupy dopiero na talerzu. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej zawiesista, pod koniec gotowania dodaj pełną łyżeczkę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w pół szklanki zimnej wody. Ostatnio szukałam pomysłu na zupę z dyni, jednak strony internetowe podpowiadały jedynie dyniowe zupy-kremy, które bardzo lubię, jednak trochę mi się przejadły. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone lub starte na dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler). Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten (nie ma tu zagęszczania mąką) W końcu zrobiłam kuchenne doświadczenie i tak oto powstała ta smaczna zupka z dodatkiem warzyw i ryżu. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć dynię, przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut.