Borówczanki (drożdżówki z borówkami)

Desery
11.10.2020 22:33
Borówczanki (drożdżówki z borówkami)

Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 jajka 140 g masła 25 g świeżych drożdży 2 szklanki borówek 1 łyżka mąki do borówek 2 łyżki mleka do posmarowania Kruszonka: 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru 40 g masła Każdą część lekko ropłaszczyć, uformować ręką w owalny placuszek i ułożyć na nim borówki (dodaję tyle ile się zmieści – ok. 1,5 łyżki). Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (urosną w trakcie pieczenia). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do czasu podwojenia objętości. Borówki są jednak nieco słodsze i nie rozpadają się tak jak jagody podczas pieczenia, co sprawia, że borówczanki bardziej przypominają drożdżowe bułeczki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn powiększy znacznie swoją objętość. Na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Uformować w kulę i odłożyć zawinięte w folię do lodówki. Ciasto na koniec będzie elastyczne i dość klejące się. Wszystko wymieszać dużą łyżką lub mieszadłami miksera do wyrabiania ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/borowczanki-drozdzowki-z-borowkami/