Składniki na 6-7 sztuk: – 500g mielonego mięsa z indyka – 1 pęczek dymki – 1 duże jabłko – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka soli – ¾ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 6-7 żytnich bułek do burgerów z oregano – sos Tzatziki – 1 czerwona cebula – 50g fety – 50g kiełków – sałata Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy i umieszczamy w misce. 3. Masę dzielimy na 6-7 części i formujemy kotlety, układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Masę dzielimy na 6-7 części i formujemy kotlety, układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Na spodzie każdej bułki umieszczamy 1 łyżkę sosu, liść sałaty, następnie burgera z indyka, polewamy 1-2 łyżkami sosu, dekorujemy czerwoną cebulą, kiełkami i pokruszoną fetą. Na spodzie każdej bułki umieszczamy 1 łyżkę sosu, liść sałaty, następnie burgera z indyka, polewamy 1-2 łyżkami sosu, dekorujemy czerwoną cebulą, kiełkami i pokruszoną fetą. 5. Bułki do burgerów kroimy na pół i podpiekamy kilka minut w piekarniku lub na grillu. Bułki do burgerów kroimy na pół i podpiekamy kilka minut w piekarniku lub na grillu. Pieczemy 7-10 minut, następnie obracamy kotlety i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy kolejne 7-10 minut. Pieczemy 7-10 minut, następnie obracamy kotlety i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy kolejne 7-10 minut. Na Thermomix: 1. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka i cebulę, rozdrabniamy 2 s/obr. 10.