A jeżeli nie macie pod ręką chleba, to zawsze możecie go zamienić na pieczonego batata – tak jak w przypadku tych tostów z batata 🙂 Prosta kanapka z awokado i jajkiem w koszulce Składniki (1 porcja): 1 kromka dobrej jakości chleba pszennego, orkiszowego lub żytniego – mieszkańcom Wrocławia polecam Piekarnię Plon, lepszej nie ma! 1/2 awokado 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 pomidora czekoladowego, żółtego lub zwykłego 1 jajko + opcjonalnie 1 łyżeczka octu łyżeczka ziaren granata kilka liści szpinaku kilka liści bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Awokado rozdrabiamy widelcem razem z sokiem z cytryny, kolendra (zmiażdzona w moździerzu), solą, pieprzem i czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Uwielbiam też chleb żytni, który można dostać w Oda bistro i w Piekarni Krajewski Złoto Nadodrza, pyszny chleb z czarnuszką z piekarni Siódma Rano, obłędny chleb z migdałami z piekarni Kumin, a także chleby z Chleboteki i Piekarni Nieinna. W ramach ciekawostki zdradzę Wam, że w Paryżu XVIII wieku jakość chleba była na tyle istotną sprawą, że piekarz w razie zgłoszenia przez konsumenta na posterunku policji uwag co do jakości czy wagi chleba mógł dostać wysoką grzywnę! Nie znam piekarni w całej Polsce, ale może Wam napisać gdzie kupić dobry chleb we Wrocławiu – moim numerem 1 ex aequo są Piekarnia Plon na os. Przyjaźni i Piekarnia Bema (na placu Bema :D). A jak do tego dodamy pysznie mięsisty chleb na zakwasie z absurdalnie chrupiącą skórką, powstanie śniadanie idealne – szybkie, psote, zdrowe i przywprawiające kubki smakowe o przyjemne dreszcze. Taka niedoceniana, a pyszna – prosta kanapka z awokado i jajkiem w koszulce! Kluczem do dobrej kanapki jest pyszny chleb Kiedy woda zacznie się gotować mieszamy ją intensywnie łyżką, aż powstanie wir i w jego środek wlewamy jajko.