Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: 1 puszka cieciorki 400 ml 2-4 łyżki zimnej wody 2 łyżki dobrej jakości oliwy 4 łyżki tahini ( według tego przepisu ) ) 2 ząbki czosnku Sok z jednej cytryny ½ łyżeczki kuminu Sól Przygotowanie: Włóż do misy miksera 2 łyżki tahini, dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody i 2 starte ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Doskonale sprawdza się w roli bazy do robienia szybkich przekąsek, czy to na przyjęciu, czy to podczas pracy w domu, kiedy dobrze jest mieć pod ręką coś do przegryzienia. Sos można kupić w wyspecjalizowanych sklepach, choć nie tylko, bo jest coraz częściej dostępny w lepiej wyposażonych delikatesach. Nie kupuj w sklepie humusu – zrób własnoręcznie w domu, to prostsze niż myślisz. Zrobienie domowego sosu tahini jest tak łatwe, że po prostu szkoda gadać – trzeba sos zrobić samemu. Wielu domowych kucharzy do zrobieniem humusu własnoręcznie powstrzymuje brak tahinii – sosu, pełniącego kluczową rolę w tej potrawie. Genialna pasta do smarowania pieczywa lub zagryzania ze świeżymi warzywami, np. pokrojoną w słupki marchewką, cukinią lub rzodkiewką. Jeśli krem jest zbyt gęsty, rozrzedź go 2 łyżkami zimnej wody.