Krem budyniowy: - 500 ml mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 2 żółtka - 1/2 łyżki masła - 3 łyżki cukru - kilka kropel pasty waniliowej lub miąższ z laski wanilii - 3-4 czerwone, dojrzałe jabłka - sok z cytryny - opcjonalnie cukier trzcinowy i cynamon Wykonanie: Mamy czwartek, więc to chyba dobry na dzień, aby powoli rozejrzeć się za inspiracjami na weekendowe ciasto (o ile macie tradycję pieczenia ciasta na weekend ;-)). Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy ciasto kruche, formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy z nich gniazdo nasienne, kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (jabłka powinny zmięknąć, a boki ciasta zrumienić się na złoty kolor). Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wykładamy nim dno i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki krupczatki - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 kostka masła - 1 jajko - 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Wstawiamy do lodówki na 15 minut, po czym pieczemy w temp. 190C przez około 7-10 minut, aż lekko się zrumieni.