Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała puszka cieciorki 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 duża garść jarmużu ½ cebuli Natka pietruszki 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu lub wody 1 łyżeczka garam masala lub curry Możesz do niej wrzucić dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Krok 1 Posól i popieprz udka (wyjmij je na pół godziny przed gotowaniem z lodówki). Smaż na dość mocnym ogniu przez 4-5 minut, aż skórka się zezloci. Wtedy wsyp pęczak, dodaj garam masalę, kumin, wymieszaj i smaż przez chwilę – 1-2 minuty. Zalej szklanką bulionu, dodaj cieciorkę, fasolę i jarmuż (jeśli używasz bulionu, który był już solony, nie doprawiaj dania solą). Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przykryj, wstaw do piekarnika na środkową półkę na 35 minut. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, albo dusić na wolnym ogniu. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Łatwa zapiekanka, która nie wymaga dużo zachodu, a daje dużo przyjemności jedzenia.