Sałatka na pizzy

Justyna
Sałatki
01.10.2020 15:13
Sałatka na pizzy

SKŁADNIKI NA PIZZĘ: - 280 g mąki pszennej do pizzy - 150 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka cukru - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżka oliwy - 3 łyżki pesto rosso SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: - 2 łyżki rozmarynu suszonego - 2 garści rukoli - 2 brzoskwinie (sok z cytryny) - 250 g pomidorków truskawkowych - 100 g sera koziego pleśniowego (roladka) - 1/2 szklanki owoców kaparów SKŁADNIKI NA DRESSING: - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1 garstka listków świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano) - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka ostrej musztardy - 2 łyżki octu winnego białego - sól, mielone płatki chili, świeżo mielony pieprz 25 min. 12-15 min. 4 porcje PRZYGOTOWANIE: - Drożdże rozkruszamy, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad tudzież kolację, ale w szczególności polecam podać ją na wieczornym spotkaniu przy filmie czy planszówkach, zaskakując Waszych przyjaciół niesamowicie smacznym daniem. To niebanalne połączenie wraz z rukolą i aromatycznym dressingiem smakuje naprawdę wyjątkowo, a podane na drożdżowym spodzie z pomidorowym pesto to już absolutna petarda! Po upływie tego czasu pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), aż boki ciasta ładnie się zarumienią). - Wyrośnięte ciasto zagniatamy, po czym podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, dzielimy na placki pożądanej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrywamy pesto, posypujemy rozmarynem i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. - Na przestudzone spody wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://justasalad.pl/brzoskwiniowa-kaparkoza/