Składniki: Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 500 ml. Krem maślany: 200 g. masła 180 g. mleczka skondensowanego słodzonego Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru Płatki waflowe do obsypania boków tortu opłatek na papierze cukrowym Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) Wstawić tort ponownie do lodówki na 20-30 minut. Niestety nie mam zdjęcia w przekroju, bo nie chciałam robić zdjęć przy gościach :) Śmietankę ubić na gęsty krem, dodać mascarpone i cukier. Wstawić ponownie do lodówki na 2 do 5 godzin. Szczególnie chciałam podziękować Małgosi F. za to, że cierpliwie odpowiadała na wszystkie moje pytania. Te zdjęcia które mam, zrobiłam przed włożeniem tortu do lodówki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Nie wiem kiedy to zleciało, ale moje dziecko już skończyło 20 lat. Pierwszy raz robiłam tort z opłatkiem, ale wszystko się udało. Krem zrobiłam najprostszy śmietana i mascarpone, bo taki lubimy. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Na to wyłożyć połowę masy śmietanowej. Kilka godzin przed podaniem toru, przygotować krem maślany. Opłatek położyć na torcie, delikatnie wygładzić.