Łatwe Liczba porcji: 2 duże Boef Stroganov, beef Stroganoff, albo po polsku strogonow – danie popularne na całym świecie, w Polsce nieodłączny kulinarny akcent wszystkich domówek w latach 80 i 90, robiony w najrozmaitszych wersjach: często z ogórkiem kiszonym i innymi dodatkami, zazwyczaj z mięs znacznie tańszych niż polędwica wołowa, która występuje w oryginalnym przepisie. Stroganoff, lub Strogonov to danie bez ustalonego pochodzenia i bez jednego, kanonicznego składu. Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki oleju Krok 4 Wlej na tę samą patelnię dwie łyżki oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego pulpety, smaż ze wszystkich stron, aż pulpety się zrumienią – około 4 minut. W pierwotnej wersji, zapisanej po raz pierwszy pod koniec XIX w. w rosyjskim poradniku dla gospodyń domowych, składało się tylko z mięsa i śmietany, bez dodatku alkoholu i grzybów. Poza tym, żeby uniknąć nadmiaru kalorii w naszym przepisie użyliśmy pysznego, zdrowego, gryczanego makaronu sobą, zamiast linguini, które Amerykanie – balls stroganov to danie popularne w USA – wrzucają do sosu. Żeby dodatkowo podkręcić walory zdrowotne dania zrobiliśmy pulpety z kaszy orkiszowej, indyka i cukinii (tu znajdziesz przepis na burgery z kaszo-mięsno-warzywnej masy). Sos 200 g pieczarek lub boczniaków 250 ml śmietany 12 proc. 1 szklanka groszku (może być mrożony) 50 g koniaku (opcjonalnie) 1 łyżka oleju Pęczek natki pietruszki Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, kiedy będzie gorący, wyłóż na niego pokrojone pieczarki. Wlej do pulpetów kieliszek koniaku, a gdy odparuje dodaj śmietanę, wymieszaj, zmniejsz ogień, dodaj pieczarki i duś chwilę na wolnym ogniu. Krok 1 Zetrzyj na tarce o małych oczkach cukinię oraz cebulę, odciśnij z wody. Obierz pieczarki, większe przekrój na połowy lub w paski. Krok 5 Ugotuj makaron sobą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brzmi jak herezja, ale pulpety Stroganoff są zdrowsze niż danie klasyczne i znacznie tańsze niż kanoniczna wersja. Próbowaliśmy wersji mniej kalorycznej, czyli zrobiliśmy sos na bazie jogurtu, ale wyszło średnio. W naszym przepisie jest koniak, pieczarki i śmietana. Dobrze posól – masa powinna być mocno słona – i popieprz.