Marchewkowe ciasto z orzechami

Ewa
Ciasta
08.10.2020 8:38
Marchewkowe ciasto z orzechami

W obu wersjach 😉 2 duże marchewki (około 360-380g) 370 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru 3 jajka 1 szkl. oleju (250ml) 100 g orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamony 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Orzechy z grubsza siekamy. Jestem prawie pewna, że większość spałaszowałam właśnie ja 😉 Zdradzę Wam jeszcze, że na połowę ciasta, do środka, wyłożyłam nieznaczną część serka kanapkowego. Tym razem jednak ciasto wyszło tak smaczne, że wprost nie mogłam się od niego oderwać. Bardzo je lubię i uważam, że to jedno z tych ciast, do których chce się wracać. Do gładkiej, lśniącej piany dodajemy po 1 żółtku, miksujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 60-70 minut. Przy krojeniu ciasta do zdjęć zupełnie sobie o tym eksperymencie zapomniałam 😉 No mówię Wam, pycha! Dodajemy w kilku turach do masy i mieszamy, tylko do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/08/marchewkowe-ciasto-z-orzechami/