Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o średnicy 23 cm Składniki Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany Farsz: 300 g świeżych grzybów 2 cebule olej do smażenia 3 jajka 250 ml gęstej śmietany 18% sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Co roku przerabiam świeże grzyby na suszone - tutaj poczytacie jak suszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, dodajemy grzyby i smażymy razem przez 10 minut. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.