Schab w sosie ogórkowym - składniki: - 600 g schabu - około 500 ml bulionu warzywnego - 2 cebule - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 6 ogórków kiszonych - 100 ml śmietanki 18% - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie - dodatkowo: olej do smażenia + mąka do obtoczenia - opcjonalnie: 2 łyżki mąki Jak zrobić schab w sosie ogórkowym? - Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plasterki. - Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. - Plastry mięsa obtocz w mące, a następnie krótko obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. W razie potrzeby sos zapraw mąką rozmieszaną w wodzie. Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 50 minut. Schab duszony w aromatycznym sosie z marchewką i kiszonymi ogórkami.