😉 Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem (około 12 ślimaczków): 1 opakowanie ciasta francuskiego (270 g) 100 g boczku wędzonego w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach 1 czerwona papryka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Ciasto francuskie zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, rozpoczynając od posmarowanego boku (ta nieposmarowana ma być na zewnątrz, aby końce ciasta dobrze się skleiły). Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem to super szybka i bardzo prosta przekąska na nadchodzącą imprezę sylwestrową! Powstały rulon kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je sosem powstałym poprzez wymieszanie ketchupu i majonezu (zostawiamy 3 cm od strony jednego z dłuższych boków). 2. Na wysmarowanej powierzchni rozkładamy plasterki sera, a następnie przykrywamy je plasterkami boczku.